Германци си харесаха изоставената основно площадка на  завод Балкан“ в Ловеч, който

...
Германци си харесаха изоставената основно площадка на  завод Балкан“ в Ловеч, който
Коментари Харесай

Поне на хартия, в Ловеч наистина ще правят електромобили

Германци  си харесаха изоставената главно площадка на  завод „ Балкан “ в Ловеч, който е част от империята на братя Домусчиеви. И естествено те се снабдиха със съучастник в плана за произвеждане на електрически автомобили в България. Човек би помислил, че служебното държавно управление е поело щафетата от предходното в бизнес обгрижването на фамилия Домусчиеви.

 

Събитието на предизборната седмица, несъмнено от икономическия министър като скоростно намиране на задграничен вложител, което да послужи като показно за капацитета на българската стопанска система, се случи в събота. Така, както бе планувано и оповестено седмица по-рано от самия министър.

Официално бе оповестено подписването на меморандум за построяването на цех за произвеждане на електромобили в Ловеч.

С автентичен възторг някогашния президент Росен Плевнелиев и сегашен ръководител на автомобилния клъстер в България, изрази голямата си признателност на служебния министър на стопанската система Кирил Петков за работата му по привличането на немския стартъп за електроавтомобили Next.e.GO Mobail SE в България.

" Никога не съм си представял, че единствено за пет седмици един министър, освен това от служебно държавно управление, може да свърши толкоз доста работа за реализацията на една такава инвестиция. Много съм горделив с вас ". Това бяха думите на създаденият в почетен ръководител на автомобилния клъстер Плевнелиев. За изпълнителен шеф е назначен Любомир Станиславов, притежател на " Авто Парк България " ЕООД.

Кой в действителност е вложителят?

Акционерното сдружение „ Некст.е.ГО България “ АД е било учредено на 30 юни тази година, сочат данните от Търговския указател.  



Някак е необичайно, само че всички хубави (поне на първо време) неща в България се случват за един-два дни най-вече...

Акционери в него са немската „ Некст.е.ГО Мобайл “ СЕ  и „ Адванс Пропъртис “ ООД на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Разпределението на записания капитал от 50 000 лева е  50.002%  за немското сдружение и 49.988% за компанията на братя Домусчиеви.

Причината за българското присъединяване явно е обвързвана със собствеността на определения от германците терен, на който ще бъде построен завода.

Става въпрос за главната площадка на някогашния машиностроителен цех " Балкан " в Ловеч, която пустее от години. Терените тук официално се водят на   " Балкан " АД, само че в графата юридическо лице, посредством което директно се упражнява надзор, е записан „ Напредък Холдинг “ на Домусчиеви. 

Данъчната оценка на целия парцел е към 9.5 млн. лв..

По всяка възможност, нужният за производството на електрически автомобили терен към този момент е изваден от активите на „ Балкан “ АД (чиято благосъстоятелност минава през няколко компании - " София Офис Сентър - 2 " ЕООД, благосъстоятелност на „ София Офис Сентър Билдинг-2, с цел да се стигне до крайният притежател - записаната във Англия компания  „ Юро Пропърти (Риъл Истейт) КО Лимитид, след което е трансфериран на „ Адванс Пропъртис “. 

Така, че при бъдещо увеличение на капитала на „ Некст.е.ГО България “, който надали ще остане 50 000 лева, този терен може да се окаже апортиран в новото сдружение. Засега е известно, че импортираният капитал е в размер на 12 500 лева от записаните 50 000 лв..

Въпреки че окончателните параметри на бъдещата инвестиция към този момент са с доста незнайни, към този момент беше обявено, че в случай че планът се осъществя в целокупност, общият размер на  капиталовложението може да доближи 140 млн. евро.

Управлението на „ Некст.е. Гражданско отделение България “  

е поверено на шестчленен съвет на шефовете.  От протокола на съвещанието му на 30 юни, оповестен в Търговския указател, излиза наяве, че в него влизат германците д-р Матиас Бертлинг, доктор Томас Бладес и Клаус-Петер Кийл. 

Българското посланичество за Адванс Пропъртис "   е посредством Георги Домусчиев. Вторият български представител в борда е  " Авто Парк България " ЕАД, а неговия собственик Любомир Станиславов ще бъде и един от изпълнителните директори. Шестият член на борда е физическото лице Асен Хинов.

На учредителното заседание на сдружението са  определени и изпълнителните членове на Съвета на шефовете на сдружението, които ще ръководят и съставляват новият вложител у нас – това са д -р  Матиас Бертлинг и " Авто Парк България " ЕАД. 



И шефовете на " Авто парк България " удостоверяват - огромно бързане ще е било...

Любопитното в случая  е, че едноличното акционерно сдружение на Станиславов (заедно с „ Виестон Електроникс България “ ЕООД, благосъстоятелност на американската Вистеон Глобъл Електроникс, Инк.) управлява и   сдружението „ Аутомотив клъстер България “ , чийто 

почетен ръководител е точно президентът Плевнелиев.  

Това на процедура изяснява възторжените му слова при подписването на меморандума и хвалбите по адрес на " министър от служебния кабинет на Радев ", който Плевнелиев не пропуща да " ухапе " при всяка своя медийна изява. Което единствено демонстрира повратливостта на всички любимци на експремиера Борисов.

Събуждането на интереса към страната ни беше несъмнено от министър Петков с думите:

„ Сега България има следващ късмет да стъпи на международната автокарта с освен това от елементи, кабели и съставни елементи “.

Петков към този момент разгласи, че към този момент присъстващата в България Bosch ще доставя огромен дял от частите, тъй че този път няма да става дума просто за асемблиране. Такъв беше казусът с последния издигнат и поработил няколко години цех на " Литекс моторс " (отново в Ловешкия район), който сглобяваше китайските Great Wall.

Министърът посочи още, че  

Next.e.GO Mobile бързат с инвестицията

защото конкуренцията на пазара на електрически автомобили е доста сериозна и очакванията са заводът да е подготвен до две години.

Като при всички сходни случаи, на напред във времето още веднъж излезе въпроса каква ще бъде държавната помощ, в случай че този план се осъществя.

Ако съдим по думите на министър Петков, занапред има доста детайлности за уточняване, преди производството да стане факт.  И няма по какъв начин съществена част от договарянията да не е и за

държавната помощ, която държавното управление може да отпусне  

на плана. Нека не забравяме, че при сходни вложения производителите чакат забележителна поддръжка от страните, в които навлизат. В случай като този, в случай че препоръчаният план е в безпаричен регион,  държавната помощ е допустима и може да е забележителна. Вече се заприказва за държавна поддръжка на инвестицията с към 34 млн. евро.

Тук е моментът да напомним, че при плана на Volkswagen, който беше за 1.4 милиарда евро, страната ни  предложи субсидиране от към 300 млн. евро, само че защото комшиите ни от Турция предложиха 900 млн. евро, компанията не остана у нас. 

Не е ясно и дали препоръчаният план ще размени или ще добавя оповестеното в края на предходната година инвестиране за коли на „ Некст.е.ГО Мобайл “ в Гърция. Тогава компанията подписа меморандум за желание в Атина, с който разкри проектите си да влага 100 млн. евро в страната и да създава там до 45 000 коли на година.

Стартъп-ът е основан преди шест години в Аахен под името „ е.Go Mobile “ от университетския учител Гюнтер Шу, чийто предходен план за електрически ванове StreetScooter е платен от Deutsche Post. 



Прототипът на първия модел e.GO Life е пуснат през 2017 година, като първите доставки стартират две години по-късно. Четириместната кола се предлага в няколко разновидности, като най-голямата батерия предлага пробег от към 130 км. Цената е към 26 000 евро, само че с предлаганите дотации в Германия може да доближи 17 000 евро.

Преди месеци създателят на компанията Гюнтер Шу разгласи пред пред Forbes, че тактиката на компанията не е да построява мегазаводи, а местни производства - така наречените микрофабрики за стабилно произвеждане, които да са покрай локалните пазари. " Производствената ни конструкция разрешава основаването на рентабилни микрофабрики с годишен размер от 20 000 коли, посредством които бързо да доближаваме до значимите пазари в целия свят. Те са предприятия с ниски финансови разноски, а правилото им може да бъде заимствуван и прибавен в нови и нови местоположения ",  казва Шу.

В този смисъл министър Петков ясно съобщи, че 

страната ни е предпочетена  

в конкуренцията на други европейски страни. „ Реално те избраха България, тъй като огромна част от добавената стойност и доставчиците са от тук. Затова клъстерните тактики работят, когато имате снабдители, локирани на няколко километра от вас, шансът да извършите завода е доста по-голям ".

Както се разбра инвестицията е резултат от сполучливото съдействие и работа на Министерството на стопанската система, Аутомотив Клъстер България, частни вложители и институции в България и Германия. Министър Петков и представители на компанията демонстрираха и тестваха колите пред медии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР